شاید بسیاری از شما شوشتر را ندیده باشید. شهری تاریخی در دامنه‌های زاگرس که دو رودخانه مشهور جنوب ایران یعنی رودخانه‌های دز و کارون از آن عبور می‌کنند و از نظر جاذبه‌های طبیعی یکی از دیدنی‌ترین مناطق جنوب غربی ایران است. از این گذشته این شهر به‌خاطر یک سلسله تأسیسات آبی باستانی شامل آسیاب‌ها، کانال‌ها، پل‌بندها، و آبشارها که در مرکز آن وجود دارد و با عنوان «سازه‌های آبی شوشتر» به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده است از اهمیت بالایی در زمینه توریسم برخوردار است. اما آنچه الان برای ما مهم است غذایی است که به‌صورت سنتی در این شهر طبخ می‌شده و هنوز هم نام این شهر و آشپزهای خوش‌سلیقه‌اش را یدک می‌کشد. «پلو شوشتری» غذایی است که آشپزهای این دیار ابداع کرده‌اند و در جریان پخت آن، لوبیای سحرآمیزی به اسم چشم‌بلبلی در هم‌نشینی با مرغ و ادویه و برنج به ناهار یا شامی دلچسب و لذیذ تبدیل می‌شود.
با اینکه لوبیا چشم‌بلبلی همچون اغلب حبوبات در همه فصول به‌صورت «خشک» در دسترس است اما این روزها در فصلی هستیم که کم‌کم چشم‌بلبلی‌های سبز و تازه‌ای وارد بازار می‌شوند که استفاده از آن در طبخ این غذا نتایج کاملا متفاوتی را به همراه خواهد داشت. شاید برایتان جالب باشد که بدانید لوبیای چشم‌بلبلی هرچند ماده اصلی غذایی در جنوب غربی ایران است اما در شرقی‌ترین منطقه جنوب ایران یعنی استان سیستان و بلوچستان است که به‌صورت انبوه کشت می‌شود و در سایر نواحی ازجمله شوشتر در استان خوزستان به‌مراتب کمتر و فقط برای مصرف محلی کشت می‌شود. چشم‌بلبلی با اینکه از نظر ارزش غذایی مشابه سایر لوبیاهاست اما مزیت بزرگی دارد و آن اینکه درصورت مصرف، کمتر باعث نفخ می‌شود. این نوع لوبیا علاوه بر اینکه از نظر ارزش پروتئینی، ویتامین‌های گروه B و قند دیرجذب، ماده‌ای غنی به‌حساب می‌آید، اگر با برنج یا نان همراه شود می‌تواند پروتئین مورد نیاز روزانه را معادل پروتئینی که از گوشت قرمز جذب می‌شود، تأمین کند.
لوبیای چشم‌بلبلی را می‌توان به‌صورت کوکو، خوراک و یا مخلوطی با برنج آماده کرد و سر سفره آورد اما بدون تردید لذیذترین شیوه طبخ این لوبیا همان است که در شوشتر و سایر شهرهای استان خوزستان رواج دارد و به پلوشوشتری معروف است. اگر شما هم می‌خواهید لوبیای چشم‌بلبلی را به غذایی دلچسب تبدیل کنید این دستورپخت جنوبی را دنبال کنید.

مواد لازم
برنج چهار پیمانه /  فیله مرغ یا گوشت چرخ‌کرده نیم کیلوگرم /  لوبیا چشم‌بلبلی پخته دو پیمانه /  شوید تازه دو پیمانه /  پیاز یک عدد بزرگ / پودر زعفران  نصف قاشق چایخوری / ادویه، نمک و فلفل به میزان لازم /  روغن به میزان لازم

چگونه یک چشم‌بلبلی‌پلوی اصل  شوشتری بپزیم
برنج‌مان را که از قبل شسته‌ایم به همراه کمی نمک می‌خیسانیم. در ابتدا لوبیاهای چشم‌بلبلی را با کمی آب می‌پزیم و درصورتی که لوبیاهایمان سبز و تازه باشند مدت زمان پخت کوتاهتر خواهد بود. باید سعی کنیم مقدار آب را جوری تنظیم کنیم که در پایان پخت لوبیاها تمام آب تبخیر شده یا جذب لوبیاها شده باشد، در این صورت هم غذایمان طعم بهتری خواهد داشت هم اینکه خواص غذایی فراوان آن حفظ می‌شود.
سپس پیاز را رنده درشت می‌زنیم و با روغن و مقداری زردچوبه چند دقیقه‌ای تفت می‌‎دهیم تا جایی که سبک و طلایی شود. در این مرحله نوبت به مرغ می‌رسد. البته اگر دوست داشته باشیم می‌توانیم به‌جای مرغ از گوشت قرمز چرخ شده هم استفاده کنیم. به هر ترتیب قطعات فیله مرغ را که یا به‌صورت درسته هستند یا به اندازه دلخواه خرد کرده‌ایم به پیازمان اضافه می‌کنیم و روی حرارت ملایم هم می‌زنیم و تفت می‌دهیم تا به اندازه کافی سرخ شوند. اگر بعد از این مرحله مرغ‌مان به‌خوبی مغزپخت نشده بود، مقدار کمی آب جوش به آن اضافه می‌کنیم و در ظرف را می‌بندیم تا کاملا پخته شود.
بعد از سرخ شدن پیاز و مرغ، نمک، فلفل و ادویه را هم‌اندازه می‌کنیم، شوید را به ترکیب درون ظرف می‌افزاییم و همه مواد را تفت کوتاهی می‌دهیم تا یکدست شوند. در این مرحله اگر به شوید تازه دسترسی نداشتیم، می‌توانیم حدود پنج قاشق غذاخوری شوید خشک را جایگزین آن کنیم. در نهایت لوبیا را نیز به مواد فوق اضافه می‌کنیم و همه مواد را کنار می‌گذاریم.
حالا در یک دیگ با گنجایش مناسب مقدار آب می‌ریزیم و روی شعله قرار می‌دهیم. بعد از جوش‌آمدنِ آب کمی نمک به آن اضافه می‌کنیم و برنج را در آن می‌ریزیم تا نیم‌پز شود؛ سپس آبکش می‌کنیم. حالا کمی روغن در دیگ می‌ریزیم، ته‌دیگ دلخواه را کف ظرف می‌گذاریم و سپس برنج را با موادی که از پیش آماده کرده‌ایم مخلوط می‌کنیم و روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم تا دم بکشند. در این مرحله، پودر زعفران را نیز با مقدار کمی آب جوش دم می‌کنیم و روی برنج در حالِ دم‌کشیدن می‌ریزیم تا عطر و طعم غذای خوشمزه ایرانی تکمیل شود. پلوشوشتری آماده است. نوش جان.